Miljö- och socialträning

Många gör det, men tänker inte på att de gör det. Det går av bara farten och är helt naturligt. Vadå? Jo att ta ut valpen i nya miljöer och att låta den få träffa andra individer än de som bor hemma. I hundsammanhang kallas det för miljö- och socialträning.

Att lära valpen att gå i koppel och att vara lös och komma på inkallning är viktigt. Men lika viktigt är det att ta ut sin valp i nya miljöer och låta den träffa andra trevliga människor och hundar.

labrador o hälsa

Social träning

Den sociala träningen börjar så fort man fått hem valpen. De första två veckorna räcker det med att valpen får lära känna sin nya familj. Men sedan är det dags för valpen att stifta nya bekantskaper.

Om du har flera hundar hemma är det viktigt att ta ut valpen ensam utan de andra hundarna. Det är lätt hänt att valpen tar stöd av de äldre hundarna, och när den kommer ut ensam i nya miljöer kan den bli osäker.

De valpar som växer upp i lägenhet kommer ofta snabbare ut i världen än de som växer upp i en villa eller på landet. En valp måste rastas ofta och bor man i lägenhet så får valpen genast möta andra människor och hundar.

Det bildas lätt en kel-kö framför en valp vilket är på både på gott och ont. Det är bra att valpen får möta främmande vänliga människor, både vuxna och barn men det får självklart inte gå till överdrift.

För de valpar som bor på landet eller i villa med inhägnad tomt är det viktigt att tänka på att vidga vyerna för valpen. Åk till närmsta lilla centrum (storstan kan vänta) och gå en liten promenad och låt några intresserade få hälsa på din valp.

De flesta retrievers tycker om barn. Men om en valp inte får träffa barn under sin uppväxt är det inte självklart att de tycker om och litar på barn som vuxen. Låt din valp få träffa lugna och sansade barn lite då och då så blir upplevelsen positiv för valpen.

Träffa andra hundar

En hund som har fått många positiva hundkontakter som valp och unghund och inte blivit utsatt för något obehagligt, den hunden blir sällan osäker på andra hundar som vuxen utan är trygg i sig själv.

En del menar att man ska vänta med att låta valpen träffa andra hundar tills den är tre månader och har fått alla vaccinationer. Men det är synd att vänta så länge. Hitta några vuxna, friska, vaccinerade, lugna, kloka och snälla hundar bland vänner och bekanta och låt dem hjälpa till att socialisera din valp. Du kanske kan ta och åka och hälsa på din uppfödare om du inte har några hundar som du känner. Men ta inga risker genom att låta din valp få hälsa på en främmande hund som du inte känner eller som inte verkar vara trevlig.

Lek med andra hundar

När din valp är liten bör den leka med hundar som är i samma storlek. Att låta en liten valp leka med t ex en vuxen boxer är inte så lyckat. Det spelar ingen roll att den stora hunden är snäll för den är samtidigt stor och kan oavsiktligt skada din valp. Intensiva lekar med stora hundar får vänta. Hälsa gärna på stora hundar men låt valpen leka med hundar i ungefär samma storlek som din valp.

Att gå på valpkurs

Många erfarna hundägare går på valpkurs med sin valp för att den ska miljö- och socialtränas. Att låta valpen träffa andra valpar, samtidigt som de får lära sig att fokusera på sin husse eller matte, är nyttigt för valpen.

Miljöträning

Miljöträning är lika viktigt som social träning. Ju tidigare du börjar miljöträna din valp desto bättre är det.

Se till att din valp får positiva upplevelser i samband med miljöträning, så lägger du en bra grund för din hund.

Miljöträning får du på köpet när du är ute på små valppromenader. Men valpen behöver även komma ut i andra miljöer.

Din valp bör tidigt i livet få uppleva och vänja sig vid både staden och skogen. Den bör även bekanta sig med hissar, bilar, bussar, cyklar med mera.

Det gäller att vara lugn och bestämd när valpen miljötränas. En känslig valp anar omedelbart oråd om man stannar upp och börjar locka och med ömkande ton försäkrar att ”det är inte farligt”. Då blir valpen inte lugn utan tvärtom rädd. Hjälp valpen att genomföra det som kanske verkar skrämmande genom av vara lugn och försök att nonchalera valpens eventuella rädsla.

Tänk efter i vilka miljöer din valp kan behöva lära känna. Alla valpar behöver inte lära sig åka buss, tåg eller tunnelbana, men för andra är det viktigt. För valpar som ska på hundutställning lönar det sig att träna valpen vid att vara i ridhus då många utställningar hålls där.

Bordsträna valpen

Förr eller senare ska valpen till veterinären. Ett bra sätt att förbereda sin valp inför veterinärbesök är att lära den vara på ett bord, då den ofta blir undersökt av veterinären på ett sådant. Men att lära valpen att vara på bord är även praktiskt i andra sammanhang, t ex när man ska trimma/klippa sin hund, eller ägna sig åt lite allmän skötsel av hundens hygien.

Det är viktigt att bordet du tränar valpen på är stadigt. Lägg på en liten matta på bordet så att det inte är halt för valpen. Sätt sedan valpen på bordet och gulla lite med den och ge en liten godbit så vänjer den sig snabbt.

Tänk på att:

Om du inte vill att din valp ska hoppa upp på folk som vuxen så ska den inte göra det som valp heller. Försök att gulla med valpen när den är på marken och ta ned den när den hoppar. Förklara det för de som ska hälsa på din valp.

Låt aldrig din valp få någon tillrättavisning från någon utomstående. Alla främmande människor ska uppfatta som positiva. Valpen skall inte behöva vara orolig för att främmande människor inte är trevliga. På detta sätt får du en självsäker, social och öppen hund.